Data verzamelaarsGeen categorie

Een domeinnaam registreren, wat en waar?

Je gaat voor jezelf beginnen of je wil een hobby website opzetten en hebt een domeinnaam nodig. Wat kan ik het beste registreren (extensie, koppelstreepje etc.) en waar kan ik het best een domeinnaam registreren?

Op deze vragen gaan we proberen antwoord te geven zodat jij beter weet wat je doet, waarom je het doet en met een goed gevoel een domeinnaam kan registreren.

Wat kan ik het beste registreren?

Er zijn tal van opties wanneer het op domeinnamen aankomt en er zijn ontzettend veel mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is de extensie die je kunt kiezen.

Welke extensie kun je het beste kiezen?

De extensie is wat er als laatste achter je “naam” komt te staan. Om een voorbeeld te geven. Eigenwebsitemaken.nl, de .NL achter Eigenwebsitemaken is de extensie van je domeinnaam. NL staat in dit geval voor Nederland en zo heeft vrijwel elk land zijn eigen extensie. .BE is België, .DE is Duitsland, .FR is Frankrijk en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Deze extensie hebben een verzamelnaam genaamd ccTLD (country code top-level domain). Dit heeft verder niet veel toegevoegde waarde dus vergeet het maar snel.

Naast de domeinnaamextensies voor landen hebben we ook gTLD’s en dit staat voor “Generic top-level domain”. Voorbeelden van extensies zijn dan bijvoorbeeld .COM, .ORG, .ONLINE en .SHOP. Uiteraard zijn er nog veel meer maar dan weet je wat we bedoelen.

Welke kun je nu het beste kiezen. Als je voornamelijk actief bent in Nederland dan adviseren wij altijd een .NL domeinnaam extensie te nemen. Dit bevorderd je vindbaarheid in Nederland als die de bedoeling is. Een .DE wat voor Duitsland staat is natuurlijk niet handig als je business voornamelijk in Nederland zit.

Zit je internationaal (dus ook in Amerika etc.) dan is het vaak gebruikelijk om een .COM domeinnaam te registreren. Alleen in Europa? Dan is een .EU domeinnaam een veel gekozen extensie. Het is eigenlijk allemaal erg logisch maar soms weet je niet goed wat je het beste kunt doen omdat je niet zo goed weet wat de verschillende extensie inhouden, daar helpen we je graag bij.

Dan hebben we ook nog het “koppelstreepje”. Wat bedoelen we daarmee? Dit “-“ streepje waarmee je woorden aan elkaar koppelt en je domeinnaam eventueel wat beter leesbaar maakt. Als je bijvoorbeeld een domeinnaam hebt als “mijneigenwebsite.nl” dan kun je misschien denken om koppelstreepjes te gebruiken om het wat beter leesbaar te maken. Dus dan zou het “mijn-eigen-website.nl”. Ziet er ook niet verkeerd uit toch? We adviseren dan wel altijd om beide varianten te registreren wanneer mogelijk.

Waar kan ik het beste een domeinnaam registreren?

Nu we iets beter weten waar we op moeten letten bij het registreren van een domeinnaam kunnen we nu gaan onderzoeken waar we dit het beste kunnen doen. Een domeinnaam registreren kan letterlijk bij honderden verschillende hosting provider. Waar je dit het beste kunt doen en waar de kosten het laagst liggen is zo lastig te zeggen maar gelukkig zijn er partijen die dit voor je doen. Op websites als Hostingvergelijker.nl kun je de prijzen en mogelijkheden bij verschillende hosting providers met elkaar vergelijken. Ook kun je ervaringen lezen van andere gebruikers zodat je niet bij een hosting provider terecht komt waar de service bijvoorbeeld niet goed is.

Conclusie?

De conclusie is eigenlijk heel simpel, doe goed onderzoek naar waar je je business gaat doen en vergelijk hosting providers zodat je een geschikte partij kiest voor een schappelijke prijs. Als je dit grondig doet dan zal het vast en zeker goedkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *