Aanstuurbare apparatenGeen categorie

Wat is Augmented Reality en wat kun je er thuis mee?

Augmented Reality, kortweg AR genoemd, betekent ‘toegevoegde werkelijkheid’. Als je een beetje Engels spreekt, dan weet je dat (en anders heb je het zo opgezocht op Google Translate). Maar, wat houdt het nou eigenlijk in? En wat kun jij er allemaal mee in je dagelijks leven? Wij vertellen je er meer over.

Augmented reality vs. Virtual reality

Allereerst even dit. Augmented reality (ar) is echt iets anders dan Virtual Reality. VR is een virtuele werkelijkheid die je via een speciale VR-bril kunt ervaren. Als je deze bril opzet, zie je eigenlijk een scherm, je kijkt dus niet naar buiten. Doordat de 3D-beelden 360 graden zijn en met de kijker meebewegen, krijgt men het gevoel daadwerkelijk in die virtuele wereld te zijn.

Augmented Reality is echt anders. Misschien wel het bekendste voorbeeld van AR is het beroemde spel Pokémon Go, waarbij de spelers buiten op Pokémon jacht gingen. Met de smartphone richt je op de omgeving om op zoek te gaan naar virtuele Pokémon monsters die je met het blote oog niet kunt zien. Er wordt dus iets toegevoegd aan de werkelijkheid.

Wat kun je thuis met AR?

Zo’n spel is natuurlijk leuk en spannend, maar AR heeft ook veel praktische toepassingen die je in het dagelijks leven kunt gebruiken. Wij geven je een paar voorbeelden.

Virtueel pashokje

Online winkelen heeft tijdens de corona periode een enorme opleving doorgemaakt. Het nadeel was altijd dat je niet kon passen en er veel werd geretourneerd. Tegenwoordig kun je in veel winkels de kleding uitproberen in een virtuele paskamer met je smartphone.

Handleidingen

Handleidingen zijn niet altijd makkelijk te volgen. Dankzij een visuele handleiding in AR kun je precies zien wat je moet doen. Het in elkaar zetten van Ikea meubels is daar een mooi voorbeeld van. Zo weet je zeker dat je niets verkeerd doet en je meubelstuk in no-time perfect in elkaar zit.

Nieuw interieur uitproberen

Voorheen kon je bij veel meubelwinkels een ontwerp maken van je huiskamer met daarin de meubels die je op het oog had. Tegenwoordig gaat dat nog veel makkelijker, want met AR kun je die meubels op ware grootte in je huis zetten en zo bekijken of het past in de ruimte en bij de rest van je interieur. Ikea Place biedt deze mogelijkheid al.

Rupsje Nooitgenoeg in de achtertuin

Ken je het boek Rupsje Nooitgenoeg? Waarschijnlijk wel, want wie is er niet mee groot geworden… Voor de kinderen van deze tijd is er nu een super leuke AR versie. Met de app breng je de rups in je eigen achtertuin tot leven en zie je hem veranderen in een mooie vlinder.

Studeren met AR:

Waar je voorheen een nieuwe editie van een studieboek moest kopen, richt je tegenwoordig gewoon de camera van je tablet op de tekst om de aanpassingen en aanvullingen te zien.

Autorijden met navigatie

We kunnen waarschijnlijk niet meer zonder navigatie. Als je de omgeving en de route niet kent, rijd je er op de navigatie zo naartoe. Maar dan moet je wel steeds op je schermpje kijken. Dankzij AR is dat verleden tijd. De aanwijzingen zie je namelijk gewoon op straat middels pijlen. Ideaal!

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de fantastische toepassingen van Augmented Reality, voor domotica en buiten. In de toekomst volgen er zeker veel meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *