5 voorbeelden van domotica in je smart home
Je hoort, leest en ziet steeds meer over domotica. Maar waar moet je beginnen met huisautomatisering? Kun je willekeurig apparaten kopen in de domotica shop in de hoop dat ze direct na het inpluggen van de stekker zelfstandig aan het werk gaan? Van slimme lampen tot aan wifi camera beveiliging, hoe maak je een keuze uit het almaar groeiende aanbod? Hier zijn vijf voorbeelden van domotica in je smart home waar je een goede start mee kunt maken.
Domotica is voor iedereen
Oorspronkelijk werd domotica ontwikkeld om senioren of mensen met een beperking te helpen met het uitvoeren van dagelijkse taken om het leven aangenamer en veiliger te maken. De laatste jaren wordt er vaak gesproken van ‘smart home’ toepassingen waarbij de focus meer ligt op comfort en high tech gadgets. In een smart home shop (zoals Somfy) kun je voor alle doelgroepen en iedere toepassing een apparaat of dienst vinden. Het is daarbij wel van belang dat je een internetverbinding hebt, en een centraal kastje om de smart home apparaten met elkaar te laten communiceren. Naast een standaard router heb je daarvoor een ‘bridge’ nodig zoals de Somfy TaHoma of een Google Nest Hub. Dit apparaat fungeert als het centrale brein van jouw slimme woning.
1. Alarmsysteem
Voor velen zal een alarmsysteem het eerste domotica product zijn, het is immers van belang om de woning te beveiligen. Niet alleen tegen inbrekers, met wifi camera beveiliging kun je ook in de gaten houden of jouw kinderen op tijd van school komen, of dat de kat van de buren niet jouw tuin als openbaar toilet gebruikt. Er zijn alles-in-één systemen verkrijgbaar met camera en alarmering, het is eveneens mogelijk om draadloos meerdere soorten beveiliging te koppelen. Denk aan inbraaksensoren op de deuren en ramen, een IP deurbel met camera en microfoon, of rookmelders die bij brand via het centrale alarmsysteem de bewoners verwittigen. Meldingen zijn niet alleen hoorbaar en zichtbaar in de woning, notificaties worden ook naar mobiele apparaten gestuurd wanneer je van huis bent.
2. Verlichting
Slimme verlichting is een duidelijk voorbeeld van domotica omdat het direct zichtbaar is. Met een app kun je lampen inschakelen en uitschakelen zonder een schakelaar om te zetten. Je kunt lampen dimmen, een andere kleur geven en voorkeursprogramma’s instellen voor iedere situatie. Dat is allemaal leuk en aardig wanneer je creatief aan de slag wilt gaan met licht, het is nog niet echt automatisering. Als je gebruik maakt van een timer of van lichtsensoren kun je de verlichting autonoom laten werken. Zo kun je de lampen laten inschakelen wanneer het donker wordt met een lichtsensor, of wanneer de televisie wordt ingeschakeld gaat de verlichting direct in ‘thuisbioscoop’ stand. Met gekleurd licht kun je ook signalen geven, zoals oranje licht op de kinderkamer wanneer het tijd wordt om de pyjama aan te trekken en de tanden te poetsen.
3. Raamdecoratie
Deze functie sluit goed aan op de verlichting, ook hierbij komen sensoren en timers weer heel goed van pas. Laat de gordijnen in de ochtend heel langzaam openen, dat voelt prettiger dan een hard alarm dat je wakker schudt. Bedien de rolgordijnen vanaf de bank, of plaats een lichtsensor zodat de vouwgordijnen sluiten wanneer het donker wordt. Dat is niet alleen ideaal voor wanneer je thuis bent, het verhoogt ook de veiligheid wanneer je op vakantie bent. Dan is 24 uur per dag de gordijnen open of dicht houden een teken voor inbrekers dat de woning onbewoond is.
4. Verwarming (of verkoeling)
Met een zelflerende thermostaat hoef je nooit meer de verwarming een graadje hoger of lager te zetten. In de ochtend wordt de badkamer alvast verwarmd, wanneer je doucht wordt de keuken verwarmd en terwijl jij geniet van een heerlijk ontbijtje de huiskamer. Als je van huis gaat zal de verwarming vanzelf omlaag gaan zodra je de buiten bent. Een zelflerende thermostaat zal steeds beter inspelen op de behoeften van alle bewoners, en houdt daarbij ook rekening met het energieverbruik. Als je naast verwarming ook airconditioning in huis hebt kun je deze koppelen aan het centrale systeem. Let er dan wel op dat de airco werkt met domotica apparatuur, voor de CV ketel zal dit doorgaans geen probleem zijn.
5. Assistentie
Digitale spraakassistenten worden iedere dag beter. De kunstmatige intelligentie achter Google Assistent, Amazon Alexa, Microsoft Cortana en Apple’s Siri leren steeds bij. Daarnaast kun je voor enkele tientjes kleine slimme speakers kopen in de domotica shop die je met spraak kunt bedienen. Dat is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn, ook tijdens het koken is het reuze handig om een recept handsfree op te zoeken terwijl je deeg aan het kneden bent. Maak gebruik van jouw persoonlijke assistent die altijd voor je klaar staat, maar nooit in de weg loopt!