Smarthome apparaten

Heb jij de Google Nest Hub al in huis?

Slimme apparaten veroveren de wereld, is er ook een plekje in jouw woning voor de Google Nest Hub? Heb je bijvoorbeeld al een alarmsysteem in huis? Of slimme verlichting? Met de introductie van de Google Nest Hub voor de Nederlandse markt is het eenvoudiger dan ooit om een smart home centraal te bedienen. Of kun je beter voor een alternatief middelpunt kiezen om jouw woning van een digitaal ‘brein’ te voorzien? Laten we de mogelijkheden én beperkingen van dit nieuwe product eens wat nader bekijken.

Van Google of Nest?

De Google Home Hub is omgedoopt tot Google Nest Hub. Het merk Nest was al langere tijd in handen van Google, nu zijn deze twee productlijnen volledig met elkaar geïntegreerd. Dit maakt het voor de consument eenvoudiger om apparaten op elkaar af te stemmen, al merken sommige huidige Nest gebruikers op dat niet alle functionaliteit van hun geliefde producten één-op-één worden overgenomen. De Hub is niet het enige product in deze serie, andere Nest producten zijn:

  • Hello Video deurbel
  • Indoor Camera
  • Outdoor Camera
  • Zelflerende Thermostaat

En dan zijn er nog de slimme luidsprekers Home, Home Mini en Home Max. Niet alle producten zijn leverbaar in Nederland, maar dat zal niet lang meer duren. De Google Assistent zorgt ervoor dat je ook Nederlands tegen de slimme speaker kunt praten, met grote kans dat je ook nog verstaan wordt ook!

Wat is de Google Nest Hub?

Dit is een apparaat waarmee je meerdere smart home apparaten in huis kunt bedienen. In tegenstelling tot de Home luidspreker is er een 7 inch aanraakgevoelig scherm ingebouwd. De luidspreker is wat kwaliteit betreft ongeveer gelijk aan de Home Mini, uiteraard is er een microfoon ingebouwd voor spraakbesturing. Je kunt ermee bellen (Voice Over IP) waarbij je eventueel video van de gesprekspartner kunt bekijken. Omdat de Nest Hub niet voorzien is van een ingebouwde camera, kun je zelf alleen jouw stem laten horen tijdens een gesprek.

Wat kun je er eigenlijk mee?

Hier zijn enkele functies die de Google Nest Hub interessant maken:

  1. Je kunt er meerdere smart home apparaten mee bedienen.
  2. Naast spraakherkenning kun je ook het aanraakscherm gebruiken.
  3. De Google Assistent kan ook jouw agenda bijhouden en routes plannen.
  4. Via de luidspreker kun je muziek beluisteren, op het scherm kun je video bekijken.
  5. Het is ook een dynamisch fotolijstje als je de slimme functies even niet gebruikt.

Heel eenvoudig gesteld is het een tablet dat specifiek is bedoeld als centrale besturing van een smart home. Hoewel slimme luidsprekers erg handig kunnen zijn, biedt het beeldscherm veel extra mogelijkheden.

Wachten op de Max?

Als je het scherm van 7 inch te klein vindt, en behoefte hebt aan een ingebouwde 6.5MP camera met een 127 graden kijkhoek, dan kun je beter wachten op de Nest Hub Max. Dit apparaat is duurder en levert naast een groter scherm en camera ook een betere geluidskwaliteit dankzij de twee stereo luidsprekers. De camera is uit te schakelen met een knopje in verband met de privacy. Dat komt overeen met de Facebook Portal, een alternatief voor de Google Nest Hub. Naast videobellen kan de camera ook bewegingen registreren, wat voor navigatie met gebaren weer handig kan zijn.

En de rest dan?

Wordt het de Nest of toch de rest? Bijvoorbeeld de Amazon Echo Show 5, een directe concurrent met een kleiner scherm maar wel standaard met een camera aan boord. Over die camera gesproken; ook hier is een klepje aanwezig voor extra privacy. Dat hadden we al eerder gezien bij de Somfy IP camera die in combinatie met een alarminstallatie in huis heel interessant is. Dit Franse merk heeft overigens ook andere slimme toepassingen waaronder de Somfy TaHoma, die op een iets andere wijze smarthome apparaten aan elkaar koppelt. Met het voordeel dat je niet gebonden bent aan een gesloten eco-systeem. Hoewel producten van Google, Amazon en in mindere mate Apple voor een deel samenwerken met producten van andere merken, bieden ze allemaal hun eigen spraakassistent. En voor deze merken is het van belang dat alle informatie via hun eigen servers loopt, dat is uiteindelijk het businessmodel. Met een ‘onafhankelijk’ alarmsysteem zoals de Somfy One ben je niet veroordeeld tot een specifiek systeem. Sommige mensen hebben het liefst alles van hetzelfde merk, andere mensen willen juist een optimale vrijheid binnen hun smart home installatie. Bekijk dus ook zeker de ‘Rest’ van het speelveld voordat je een beslissing neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *