Geen categorieSmarthome apparaten

Smart Home: Dé manier om jouw woning slim en efficiënt te maken

We kennen ondertussen allemaal wel de slimme Philips Hue lampen. Je kunt daarmee de lampen in huis bedienen, dimmen, van kleur veranderen en nog veel meer. Ook IKEA is overstag gegaan en verkoopt nu diverse Smart Home producten. Naast de hoge gadget waarde zijn er ook praktische toepassingen, waaronder het verhogen van de efficiëntie in de woning. Hoe kun je iedere woning slim en efficiënt maken, en wat levert het op?

Ben jij klaar voor een slimme woning?

Smart Home, domotica of huisautomatisering; het zijn alle drie termen die elkaar flink overlappen. Je kunt in de details wel verschillen onderscheiden, maar in grote lijnen gaat het over hetzelfde. Met hardware en software kun je processen in huis automatiseren en optimaliseren. Het kan senioren of mensen met een beperking helpen om zelfstandig te blijven wonen, het kan ook het wooncomfort verhogen. De drie voornaamste toepassingen zijn; comfort, beveiliging en energiebesparing. Laten we deze onderwerpen even stuk voor stuk nader bekijken:

1. Comfort

Leven in luxe, het is niet voor iedereen weggelegd. Een lamp die dimt met een tik op je mobieltje is jezelf trakteren op een leuke gadget. Dit geldt ook voor een slimme luidspreker zoals een Nest Home Mini. Voor een paar tientjes kun je het laatste nieuws beluisteren, een muziekje kiezen op Spotify of zelfs een muntje op laten gooien wanneer je een keuze moet maken. Dat zijn geen taken waar je een spraakassistent serieus voor nodig hebt misschien, maar leuk is het wel. Vanuit je luie stoel je raambekleding met een ingebouwde Somfy motor bedienen, dat is luxe. De thermostaat die de badkamer voorverwarmd voordat je een douche neemt, dat is genieten. Kortom, er zijn allerlei gadgets die niet van levensbelang zijn voor de meeste eigenaars, maar wel extra comfort bieden. En als je overdag hard werkt, dan is het heel aangenaam om in een slim huis thuis te komen …. waar de PoweredBlinds gordijnen vanzelf al zijn gesloten!

2. Beveiliging

Dit is een meer serieuze aangelegenheid, die wellicht wat minder ‘flashy’ is, maar daarom zeker niet minder belangrijk. Laten we in huis beginnen. We hopen dat je al op iedere verdieping een rookmelder hebt hangen, en dan bij voorkeur een slimme versie. Die kunnen je namelijk ook buiten je woning op de hoogte stellen van een probleem. Dan zijn er nog de rookmelders van Somfy, die met elkaar kunnen communiceren zonder gebruik te maken van je wifi netwerk. Wanneer één melder afgaat, dan worden andere melders in huis ook ingeschakeld zodat iedereen direct op de hoogte wordt gesteld. Ook voor binnen zijn er de indoor beveiligingscamera’s. Die kunnen veel toepassingen hebben zoals je kinderen of huisdieren in de gaten houden als je eventjes de kamer uitloopt, of eventuele inbrekers op heterdaad kunnen betrappen. Als je naast je kinderen ook de babysitter in beeld brengt tijdens een avondje uit, laat dit dan wel even weten. Je mag namelijk niet zonder toestemming mensen vastleggen.

Beveiligingscamera’s zijn uiteraard ook enorm effectief als preventief middel om inbrekers buiten te deur te houden. IP camera’s kunnen beelden in de cloud vastleggen, je kunt deze beelden overal ter wereld bekijken. Live of terugkijken, beide is mogelijk, met zowel beeld als geluid. Met geavanceerde beeldherkenning kunnen vertrouwde personen onderscheiden worden van ongenode gasten, en mensen van dieren. Met smart locks houd je inbrekers buiten de deur, er ligt geen blinkende sleutel meer onder de mat. Er zijn ook slimme deurbellen met intercom functie zodat het lijkt alsof je aan de andere kant van de deur staat, terwijl je in werkelijkheid op een strand ligt te bakken.

3. Energiebesparing

En dan is er uiteraard nog het onderwerp energiebesparing. LED lampen zijn zuiniger als oude lampen met gloeidraad, begin die maar eens te vervangen. Slimme lampen branden alleen wanneer het nodig is, en kunnen inschakelen of uitschakelen op basis van behoefte, zonder een knop in te drukken. Met een slimme thermostaat zoals Honeywell of die van Nest is er nooit meer ruzie in huis over een graadje warmer of kouder. Deze thermostaten zorgen voor een optimale temperatuur op ieder tijdstip van de dag. Ga je van huis? Dan is het niet langer nodig om te piekeren of je de verwarming omlaag hebt gedraaid, want dit gebeurt automatisch zodra je (met een smartphone in je zak) de woning verlaat. Geofencing heet dat. En het beste is dat een slimme thermostaat zelfstandig kan berekenen wanneer de ketel moet inschakelen, of even tot rust kan komen om zo de minste hoeveelheid energie te verbruiken. Mensen lopen altijd achter de feiten aan, de software kan op voorhand al berekenen wat de meest efficiënte stand is. Naast slimme thermostaten zijn er overigens ook slimme radiatorknoppen, waarmee je per ruimte de temperatuur kunt regelen.

Je ziet het; Smart Home is dé manier om jouw woning slim en efficiënt te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *