Data verzamelaarsGeen categorie

De toekomst van ons mobiele telefoonnetwerk

De afgelopen jaren is er heel wat veranderd aan ons mobiele telefoonnetwerk. Internet op onze mobieltjes voelt nu als enorm vanzelfsprekend, maar pas sinds 1991 is de mogelijkheid van internet op onze telefoons werkelijkheid. Destijds werd er gewerkt met GPRS/EDGE om een mobiele internetverbinding te krijgen. Dit was natuurlijk erg traag en op veel plekken was de verbinding slecht. 29 jaar later staan we op het punt om een flinke stap voorwaarts te maken met ons mobiele telefoonnetwerk. Dit jaar staat namelijk de uitrol van 5G in Nederland gepland.

De komst van 3G en 4G

In 2003 werd 3G gelanceerd, 13 jaar na het eerste mobiele internet. 3G was destijds een stuk sneller en zorgde ervoor dat je redelijk fatsoenlijk kon internetten op je mobiele telefoon. Hiermee kwam ook de komst van de app stores en apps die mobiel internet gebruikten. Ook het mobiele web kreeg hierdoor een ander gezicht en veranderde in de afgelopen 17 jaar opzienbarend snel.
Slechts 7 jaar later werd de overgang naar 4G in gang gezet. Met 4G kan je op veel plekken bijna net zo snel surfen als op de wifi thuis. Veel mobiele websites gingen over naar responsive webdesign met de komst van 4G en ook het mobiele datagebruik nam enorm toe. Dit jaar was het complete mobiele dataverbruik van Nederland 14 keer hoger dan in 2015. Dit heeft vooral ook te maken met de toename van smarthome apparaten die met een simkaart kunnen werken en auto’s die doormiddel van een simkaart constant verbonden zijn met het internet.

De toekomst

Vanaf dit jaar is ook 5G beschikbaar. 10 jaar na de lancering van 4G maken we weer een flinke stap in de toekomst. De mobiele providers hebben hard gewerkt om 5G in Nederland beschikbaar te maken. KPN heeft hierin het voortouw genomen om te zorgen dat er voldoende masten een upgrade krijgen om met 5G te kunnen werken. Dit alles voor een goed dekkend 5G netwerk. Sinds 18 juli 2020 is gestart met de landelijke uitrol van het 5G netwerk. De verwachting is dat de landelijke uitrol in 2021 klaar moet zijn.
Met 5G maken we echt weer een flinke stap voorwaarts. Met 5G wordt het namelijk mogelijk om sneller te zijn dan de meeste wifi verbindingen. De vraag is dan ook wat dit voor verandering te weeg gaat brengen hoe we met onze mobiele apparaten om gaan. Wellicht hebben we over een paar jaar geen vaste internetaansluiting meer nodig omdat het mobiele internet sneller is dan wat er door de meterkast naar binnenkomt. Dat klinkt als toekomstmuziek, maar voor je het weet is het zo ver!

Ben jij al toekomstbestendig?

Samsung Galaxy Note 20 5G readyVoor een nieuw netwerk is ook nieuwe apparatuur nodig. Niet alleen aan de zendende kant, maar ook aan de ontvangende kant. Mobiele telefoons die enkel 4G ondersteunen zijn niet geschikt om ook op het 5G netwerk te werken. Andersom werken toestellen die 5G ondersteunen uiteraard wel op het 4G netwerk. Er zijn op dit moment nog maar weinig toestellen die 5G ondersteunen. Het bekendste en nieuwste toestel dat 5G ondersteunt is de Samsung Note20 5G Ready. Met dit toestel ben je helemaal klaar voor de toekomst. Zoals we weten van het verleden kan het zomaar 7 tot 10 jaar duren voordat we de overstap gaan maken naar 6G. Met een 5G ready toestel kan je dus voorlopig vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *