BeveligingGeen categorie

5 tips om veilig te blijven op internet

Tegenwoordig zijn we bijna elke dag wel op internet te vinden. Is het niet met een vaste computer, dan is het wel met onze smartphone, tablet of zelfs met je televisie. Het internet is helaas niet altijd even veilig en dagelijks worden er mensen de dupe van virussen of internetoplichting. We hebben een aantal tips verzameld om te zorgen dat je toch veilig online kunt gaan.

1. Gebruik een goede virusscanner

Een goede virusscanner op je computer, telefoon of tablet is erg belangrijk. Een iPhone of iPad is niet zo kwetsbaar voor virussen, maar de meeste Android telefoons en tablets zijn redelijk vatbaar voor virussen. Ook op de computer is een goede virusscanner belangrijk. Er zijn genoeg gratis virusscanners verkrijgbaar die hun werk uitstekend verrichten. Wil je zeker weten dat je voldoende beschermd bent? Neem dan een betaalde versie van een virusscanner als Norton, Avira, Avast, McAfee, Panda Dome, Kaspersky of AVG. Vaak kan je deze virusscanners op meerdere apparaten installeren, waarmee je dus kosten bespaart en veilig het internet op kunt.

2. Open geen onbekende e-mails

De meeste mensen worden opgelicht via e-mail. Krijg je een e-mail binnen die je niet vertrouwd? Open deze e-mail dan niet. Klik ook nooit op een link die je niet vertrouwd. Vraag desnoods iemand om mee te kijken naar de e-mail als je denkt dat deze niet vertrouwd is. Geef ook nooit je gebruikersnaam of wachtwoord in een e-mail.

Vaak helpt het ook om naar de afzender van de e-mail te kijken. Een email komt altijd van een domein af (het stukje achter de @). Zie je hier iets geks in? Vertrouw de mail dan niet en klik niet op de link. Mocht je een mail krijgen van je bank en deze komt van @rabobank.nl (of een van de andere banken) af dan kan je deze prima vertrouwen. Komt deze van @rabobank.xyz bijvoorbeeld dan moet je deze mails vooral niet vertrouwen.

Dit gezegd hebbende worden de meeste virusscanners op mail ook steeds beter. En het grootste deel van de mails die verstuurd worden is nog steeds gewoon veilig. Dus geen reden om in paniek te raken. Gebruik gewoon gezond verstand bij het openen van mails en het invullen of doorgeven van inloggegevens.

3. Bezoek geen onveilige websites

Tegenwoordig is een veilige website een vereiste voor bijna elk bedrijf dat een professionele website heeft. Kom je op een website welke niet veilig is? Ga dan niet door tenzij je deze website 100% vertrouwd. Je kunt dit zien aan het slotje boven in de balk van je browser. Daarnaast geven de meeste browsers tegenwoordig een beeldvullende melding bij een onveilige website.

Is een website onveilig? Dan kan je deze meestal alsnog gewoon zonder risico’s bezoeken. Download echter nooit bestanden van deze website, en laat nooit je persoonlijke gegevens achter via een onveilige website. Het is namelijk mogelijk dat ingevulde gegevens door derden bekeken kunnen worden (ook contactformulieren). Moet je toch contact opnemen met een bedrijf met een onveilige website? Stuur ze dan een mail vanuit je eigen mailprogramma (en vermeld hierin meteen dat hun website niet veilig is).

4. Download geen onbekende bestanden

Soms kom je online wel eens meldingen tegen dat je computer niet veilig is of dat er updates zijn voor je computer. Trap hier niet in en download geen van deze programma’s. Dit soort meldingen kan je het beste negeren. Je haalt hiermee namelijk makkelijk een virus of ransomware binnen. Deze zijn vaak moeilijk te verwijderen. Download alleen bestanden waarvan je bewust de keuze maakt om ze te downloaden. Probeer ook geen betaalde programma’s gratis te downloaden. Vaak worden bij dit soort programma’s virussen ingebouwd om je bankgegevens te achterhalen of je computer op slot te zetten en losgeld te vragen. Mocht dit gebeuren, ga hier dan nooit op in en neem contact op met een computerwinkel in de buurt.

Gelukkig zijn er een hoop programma’s en websites wel veilig te downloaden. Ook de meeste websites zijn veilig. Zo is er ook een compleet overzicht van online casino’s. Wil je iets downloaden maar vertrouw je het niet? Zoek dan online naar ervaringen van andere gebruikers van dit programma. Vaak is vrij makkelijk en snel terug te vinden of het veilig is of niet.

5. Zorg voor goede back-ups

Deze tip kunnen we niet vaak genoeg herhalen. Ook al ben je nog zo voorzichtig op het internet. Het kan iedereen overkomen dat er per ongeluk toch een infectie plaats vindt waardoor er een virus op je computer of andere apparaten terecht komt. Zorg dan altijd voor een goede back-up van je onvervangbare bestanden. Zorg dat je foto’s altijd op een externe schijf staan die losgekoppeld in een lade ligt. Ook kan je een automatische back-up instellen van bepaalde mappen met Dropbox, Onedrive of Google Drive. Hierdoor worden je bestanden realtime gesynchroniseerd en kunnen ze nooit verloren gaan. Bijkomend voordeel hiervan is dat je altijd en overal bij deze bestanden kan omdat ze in de cloud staan.

Blijf veilig online en maak gebruik van bovenstaande tips. Heb je zelf nog tips waarmee we deze lijst kunnen uitbreiden? Laat dan je reactie achter in de berichten hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *