Doe het zelf systemen

Domotica voor beginners

Bij een domotica systeem denken de meeste mensen meteen aan een systeem van enkele duizenden euro’s. Een dergelijk systeem moet je vaak aan laten leggen door een professioneel bedrijf. Uiteraard zijn deze domotica systemen er ook, maar deze zijn niet voor iedereen weggelegd. Er is daarnaast ook genoeg domotica voor beginners, en kan je voor een paar honderd euro al beginnen met domotica. Deze systemen zijn vaak langzaam uit te breiden met accessoires en toevoegingen. Hierdoor heb je na een tijdje toch een mooi systeem staan van een paar honderd euro, waarmee je je eigen domotica systeem hebt!

Welke domotica voor beginners?

Voor beginners zijn er verschillende soorten domotica systemen te krijgen. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Homewizard. Dit is een Nederlands product en is erg goed in te stellen en te bedienen. Het gebruiksgemak van dit systeem is dus erg hoog, en ook voor de beginner goed aan te sluiten. Vanaf € 199,- heb je al een homewizard kit. Deze kit bestaat uit een homewizard, twee draadloze schakelaars en een afstandsbediening. Met deze kit kan je voordelig starten met Domotica, en kan je twee apparaten schakelen via een tussenstekker die je in het stopcontact steekt.

Waarmee kan ik deze domotica kit nog uitbreiden?

Het grote voordeel van de Homewizard is dat deze veel andere merken ondersteund. Je kunt beginnen met je verlichting. Dit is het meest gebruikte apparaat om te schakelen in huis. Hierdoor kan je stroom en kosten besparen, en staat je verlichting ook niet onnodig lang aan. Het fijne aan de Homewizard is dat je je huidige situatie makkelijk om kan bouwen zonder je hele huis te modificeren. Zo kan je in je bestaande schakelaar een mini inbouwdimmer van KlikAanKlikUit bouwen. Hierdoor kan je je bestaande verlichting schakelen en dimmen met de Homewizard. Daarnaast kan je nog gewoon de huidige schakelaars blijven gebruiken. Een kleinigheidje wat leuk is met deze inbouwdimmer is dat je verlichting snel dimt in plaats van in een keer uitschakelt, dit geeft een zeer luxe uitstraling. Daarnaast kan je dan met de knoppen aan de muur ook je verlichting dimmen.

Hoe stel ik het in?

Er zijn diverse manieren om alles in te stellen. Wil je alles handgeschakeld hebben, of ga je met sensoren werken? De Homewizard kan diverse scenario’s instellen. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat als een bewegingssensor iets detecteert, dat het licht voor 5 minuten aan gaat, maar alleen als het tussen zonsondergang en zonsopgang is. Dit is ideaal voor de donkere hal als je ’s avonds naar het toilet moet. Met een simpele bewegingssensor van KlikAanKlikUit is dit te koppelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *