Doe het zelf systemenGeen categorie

Hoe mobiel is jouw laptop?

Een laptop is ontworpen om met je mee te nemen. Hij bestaat naast de desktopcomputer, de vaste computer die met een losse monitor, een los toetsenbord en dito muis op een vaste plek staat opgesteld. De laatste jaren is deze desktop variant steeds minder populair geworden, en zijn we zowel privé als zakelijk meer en meer overgestapt op de laptop. Een stuk makkelijker, compacter en gemakkelijk mee te nemen. Maar zeg eens. Hoe mobiel is jouw laptop eigenlijk?

Hij staat daar prima

In de meeste huishoudens is de laptop een stuk minder mobiel dan de eigenaren ervan vast en zeker dachten dat hij zou worden toen ze hem aanschaften. In de meeste gevallen heeft hij namelijk een hele duidelijke, vaste plek. En heel vaak is dit ook meteen de enige plek waar hij gebruikt wordt.

Het klinkt zo ideaal: een mobiele, compacte computer, die je overal waar je dat maar wilt kunt gebruiken. Toen de laptops net een beetje op kwamen zetten, gebruikten we hem ook redelijk mobiel. Pakten we hem er ’s avonds op de bank nog wel eens bij om iets op te zoeken of een film te kijken, bijvoorbeeld. Maar de wereld heeft sinds die tijd niet stilgestaan, en dingen die we eerst alleen op onze laptop konden, kunnen we nu ook gewoon op een tablet of telefoon doen. En dus is de laptop alleen nog een echte computer geworden, die gebruikt wordt als er gewerkt moet worden. En, zo wijst de praktijk uit, dat doen we toch het liefst op een vaste plek. Op een bureau kunnen we de laptop namelijk een beetje ergonomisch plaatsen, vaak aangevuld met een los toetsenbord en een losse muis, en een standaard die de laptop op ooghoogte plaatst. Dat voorkomt pijn aan onze nek en armen als we er langere tijd aan werken, want daar is een laptop eigenlijk niet voor gemaakt. En zo doen laptops meer en meer wat desktops ook deden, op een vaste plek staan. Maar dan wel zonder heel veel ruimte in te nemen, wat natuurlijk mooi is meegenomen.

Sommige exemplaren bewegen wel

Natuurlijk geldt bovenstaande verhaal niet voor iedere laptop. Zeker als je de laptop voor je werk gebruikt, en dit afwisselend op kantoor, thuis en misschien ook nog op andere locaties doet, is jouw laptop waarschijnlijk wel hartstikke mobiel.

In dat geval is het belangrijk dat je goed let op de gezondheid van je laptop accu. Staat je laptop steeds op dezelfde plek, dan zit waarschijnlijk de stekker in het stopcontact en heb je weinig met de accu te maken. Neem je hem echter vaak mee, dan wordt het wel een belangrijk punt. Een accu gaat niet altijd een hele werkdag mee, en verliest in de loop der jaren ook nog eens capaciteit. Neem dus altijd je laptop oplader mee als je ergens aan het werk gaat, en hang hem even aan de stroom op momenten waarop er een stopcontact in de buurt is. Zo kom je de werkdag door zonder de frustratie van een (bijna) lege accu, en alle problemen van dien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *