Data verzamelaarsGeen categorie

Cryptovaluta en belastingen, hoe zit dat precies?

We kunnen er inmiddels niet meer omheen: de handel in bitcoin en andere cryptovaluta heeft een enorme vlucht genomen. Velen proberen een graantje mee te pikken van deze ongekende technologische revolutie en voorlopig lijkt het einde van de opmars nog niet in zicht. Dat heeft meer consequenties dan je wellicht op het eerste gezicht zou vermoeden. Omdat hier sprake is van een compleet nieuwe situatie zullen bestaande systemen op de schop moeten. De wereld moet zich aanpassen aan de komst van dit nieuwe virtuele tijdperk. Denk alleen al aan de combinatie van belastingaangifte en bitcoin om te beseffen dat deze ontwikkeling maatwerk vereist. Want handelen in cryptovaluta en daarover belasting betalen, hoe werkt dat precies?

Verschillende vormen

Wanneer je als particulier wat bitcoin koopt, valt het allemaal nog wel te overzien. Door de koersstijging van bitcoin stijgt je totale vermogen en over die waardestijging zul je belasting moeten betalen. Je geeft dit op in box 3 als je aangifte doet. Vervolgens hangt de hoogte van het belastingpercentage af van de hoogte van het bedrag. Er wordt gewerkt met meerdere schijven, waarbij geldt dat het percentage te betalen belasting toeneemt naarmate het vermogen groter is. Anders wordt het wanneer je als particulier handelt in bitcoin. Dat ziet de Belastingdienst als reguliere handel in valuta, het maakt dan dus geen verschil of je in deze cryptomunt handelt of bijvoorbeeld in de dollar of yen. Gaat het puur om de winsten die je daarbij maakt door het speculeren, dan wordt dat niet als inkomen uit arbeid gezien, tenzij je er meer voor hebt moeten doen dan alleen de handel op zich.

Je salaris in bitcoin

Weer anders ligt het als je een werkgever hebt die jouw salaris uitbetaalt in bitcoin. Je werkgever moet in dat geval uitgaan van de bitcoin koers die geldt bij uitbetaling. Die reken je om naar euro’s om te bepalen wat je werkelijk aan salaris hebt ontvangen. Als je zelf een bedrijf hebt dat werkzaamheden verricht en daarvoor in bitcoin betaald wordt, dan ligt het allemaal net weer iets anders. Je ben dan immers voor de Belastingdienst een ondernemer. In dat geval moet je de koers op het moment van betaling door jouw klant hanteren en het bedrag in euro’s bij de bedrijfswinst optellen. Het kan ook zijn dat je cryptovaluta weer verkoopt, dat zet je dan op de winst- en verliesrekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *