Data verzamelaars

Data verzamelen in en om huis

Domotica is erop gericht het wooncomfort te vergroten door het gebruik van technologische hulpmiddelen. Het heet ook wel huisautomatisering. Je kunt hierbij denken aan het op afstand via een app regelen van de verlichting, de verwarming en de thermosstaat. Hierdoor kun je besparen op de stroom- en energierekening of je huis alvast lekker opwarmen voordat je thuiskomt. Met behulp van domotica kun je allerlei data verzamelen in en om het huis. Hierop kan jij of het systeem dan zo nodig actie ondernemen. Handig hulpmiddel voor het verzamelen van data zijn sensoren. Sensoren detecteren veranderingen in de omgeving, zoals beweging of lichtsterkte. Een domoticasysteem zorgt vervolgens dat de gewenste actie wordt uitgevoerd.

Sensoren voor domotica

Er bestaan veel soorten sensoren voor domotica. Je kunt denken aan de bewegingssensor, deursensoren, rookmelders, weersensoren en raam-deursensoren. Al deze sensoren voor domotica zijn bedoeld voor data verzamelen in huis. Data verzamelen in huis is voor verschillende doeleinden nuttig. De meeste van deze sensoren dragen bij aan een verhoogde veiligheid van je huis. Zodra er iets verdachts wordt gesignaleerd door het systeem dan krijg je een berichtje toegestuurd op je smartphone. Zo ben je altijd snel op de hoogte van onraad. Sensoren kunnen je ook helpen om kosten te besparen. Zo kan een bewegingssensor ervoor zorgen dat de lampen automatisch uitgaan als er een tijdje geen beweging is in een ruimte. Een draadloos magneetcontact van bijvoorbeeld KlikAanKlikUit zorgt eveneens voor een effici├źnt gebruik van stroom: de verlichting gaat alleen aan op het moment dat bijvoorbeeld een kelder of kast wordt geopend en gaat bij sluiten van de deur automatisch uit.

Bewegingssensor

Bewegingssensoren zijn er zowel voor binnen als voor buiten. Een bewegingssensor kan verschillende doelen dienen. Je kunt een bewegingssensor bijvoorbeeld gebruiken om energie te besparen. Wanneer de bewegingssensor een bepaalde tijd geen beweging heeft waargenomen of als er voldoende daglicht is, dan gaan de lichten automatisch uit. De Philips Hue Bewegingsmelder die geïntegreerd kan worden met Philips Hue verlichting is hiervoor bijvoorbeeld heel geschikt. Een bewegingssensor kan ook worden gebruikt om ongewenste indringers waar te nemen. De Awareness Kit van HomeWizard is uitgerust met een bewegingssensor en een rookmelder. Zodra de sensor beweging of rook detecteert wordt er een notificatie verzonden naar je smartphone. Heel handig en veilig.

Weersensoren

Er bestaan geavanceerde weersensoren voor thuisgebruik. Een van de uitgebreide weersensoren is de HomeWizard Weather kit. Hiermee kun je met je eigen weersensoren het weer bijhouden op je tablet op smartphone. De kit is uitgerust met een regensensor, een windsensor en een thermo-hygrosensor. Met deze weersensoren kun je bijhouden hoeveel regen er op een bepaalde plek is gevallen, wat de windsnelheid is en de temperatuur en luchtvochtigheid bijhouden. De thermo-hygrosensor kun je zowel buiten als binnenshuis gebruiken. Een andere handige sensor is de draadloze schemersensor, die ervoor zorgt dat apparaten en lampen aangaan op het moment dat het donker wordt en weer uitgaan als er voldoende (dag)licht is. De draadloze schemersensor ABST-604 van KlikAanKlikUit is zowel binnen als buiten te gebruiken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *