Smarthome apparaten

Robotmaaiers, nooit meer zelf je gras maaien

Je ziet ze steeds vaker, robotmaaiers. Deze automatische grasmaaiers rijden automatisch rondjes over een grasveld en zorgen dat het gras er elke dag netjes en groen bij ligt! Zelf gras maaien is een tijdrovende klus, zelfs met een zitmaaier ben je vaak erg lang bezig. Een zitmaaier is daarnaast ook nog prijzig en heeft behoorlijk wat onderhoud nodig. Een robotmaaier is dan een ideale uitkomst die je erg veel tijd bespaart.

Waar op letten bij het kopen van een robotmaaier?

Robotmaaiers met regensensor

RobotmaaierNat gras maait niet goed en kan er voor zorgen dat je robotmaaier verstopt raakt of gaat roesten. Daarnaast kan je robotmaaier ook nog eens vast komen te zitten als de ondergrond te zacht en te nat wordt. Daarom hebben sommige robotmaaiers een regensensor. Begint het te regenen dan keert de robotmaaier automatisch terug naar zijn station en wacht tot de regen voorbij is om verder te maaien.

Bekijk alle robotmaaiers met regensensor

Maaibreedte

De maaibreedte is de breedte van het maaiblad van de robotmaaier. Een robotmaaier met een maaibreedte van 28 centimeter zal dus stroken van 28 centimeter breed maaien. Dit is handig om te weten als je een gazon hebt met veel smalle stukken gras, je kunt hier dan rekening mee houden zodat het maaiblad geen tegels raakt, of andere bloemen en planten omver maait. Dit is slecht voor de maaier en voor de tuin. Robotmaaiers zijn verkrijgbaar met de volgende maaibreedtes:

App bediening

Sommige robotmaaiers zijn ook via een app te bedienen. Hiermee kan je maaischema’s instellen, en het maaien starten of onderbreken. Sommige van deze apps werken via Bluetooth, dus je moet daarvoor dan wel enigszins in de buurt van je robotmaaier zijn. Waarschijnlijk gaat de ontwikkeling hierin erg snel en kan er veel geleerd worden van robotstofzuigers.

Bekijk alle robotmaaiers met app bediening 

De beste robotmaaier voor kleinere gazons

McCulloch ROB S600 robotgrasmaaierEr zijn nog niet heel veel merken die zich met robotmaaiers bezig houden. Daarom is het lastig om een écht goede vergelijking te maken. Gelukkig komt er wel steeds meer concurrentie en dat is ook te merken aan de prijzen. Zo kon je voorheen geen robotmaaier vinden onder de € 2.500,- maar tegenwoordig koop je voor de prijs van een robotstofzuiger ook een robotmaaier. Is je gazon kleiner dan 600 m2 en wil je met een robotmaaier aan de slag? Dan is de McCulloch ROB S600 de juiste keuze. Deze stille robotmaaier heeft een goede prijs/kwaliteitverhouding. Het slimme aan deze robotmaaier is dat hij zijn maaischema aanpast aan de groeisnelheid van het gras. Daarnaast is dit ook een van de beter uitziende robotmaaiers die op dit moment verkrijgbaar zijn.

Op zoek naar een goedkoper alternatief? Bekijk dan de McCulloch ROB S400 voor gazons tot 400 m2.

De beste robotmaaier voor een gazon van 1000 m2

Wolf Garten LOOPO M1000 robotmaaierHeb je een gazon dat tussen de 500 en 1000 m2 is? Dan zal je een grotere robotmaaier nodig hebben. De Wolf Garten LOOPO M1000 kan gazons tot 1000 m2 maaien. Door een aantal slimme functies kan deze robotmaaier zelfstandig aan de slag en keert terug als het begint te regenen of als de accu bijna leeg is. Is het weer droog of is de accu na een uur weer opgeladen? Dan hervat deze robotstofzuiger het grasmaaien op de plek waar hij gebleven was. Het is niet de allermooiste robotmaaier die we ooit gezien hebben, maar hij valt in ieder geval wel lekker op! Ook zijn de robotmaaiers van Wolf Garten redelijk stil en kan je het gras dus ook gewoon laten maaien als je lekker buiten zit.

De beste robotmaaier voor een gazon van 2000 m2 of groter

Wolf Garten LOOPO M2000 robotmaaierAls je echt een groot gazon hebt, tot 2000 m2 dan is de Wolf Garten LOOPO M2000 de geschikte match. Dit is de enige robotmaaier die gazons tot 2000 m2 kan maaien. Heb je een gazon of grasveld dat nog groter is? Dan is dat uiteraard ook op te lossen. Je zult dan alleen wel met twee of meer robotmaaiers aan de slag moeten. Aangezien het geen goedkope apparaten zijn is het dan handig om goed te kijken wat de voordeligste oplossing is in jouw situatie.

De “nadelen” van een robotmaaier

Een robotmaaier heeft een aantal nadelen. Ten eerste is het behoorlijk wat werk om de afbakening van het grasveld in te stellen. Meestal gebeurt dit door een draad in de grond te graven die de robotmaaier herkent. Zo weet hij waar hij moet stoppen. Zeker bij grotere gazons of grasvelden kan dit een behoorlijke klus zijn. Daarnaast zijn de robotmaaiers redelijk diefstalgevoelig. Omdat het dure apparaten zijn en ze draadloos werken zijn de robotmaaiers gewild goed bij dieven. De meeste robotmaaiers hebben tegenwoordig diefstalbeveiliging, maar niet allemaal. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van een robotmaaier.

Bekijk alle robotmaaiers met diefstalbeveiliging

Handige accessoires

De meeste robotmaaiers worden geleverd met voldoende accessoires om aan de slag te gaan. Soms kan het echter zijn dat je wat extra accessoires nodig hebt om alles vlekkeloos te laten werken. Zo kan het voorkomen dat de standaard perimeterdraad niet lang genoeg is en dat je deze extra nodig heb. Gelukkig is perimeterdraad voor een robotmaaier ook los verkrijgbaar. Meestal heb je hierbij ook wat extra grondhaken nodig, maar je kan de perimeterdraad ook ingraven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *