Data verzamelaarsGeen categorieSmarthome apparaten

Alles wat je moet weten over zonnepanelen

Als je zonnepanelen op je dak hebt, ben je je eigen energieleverancier. De kwaliteit van de zonnepanelen is de laatste jaren sterk verbeterd. Een goede tijd dus om te investeren in zonnepanelen. Hoe werken zonnepanelen eigenlijk en hoe werkt een omvormer? Hoe weet je of je zonnepaneel goed werkt en wat kun je doen als dat niet het geval is? We vertellen je er in dit artikel alles over.

De omvormer

De stroom die door de panelen wordt opgewekt wordt veranderd van gelijkstroom naar wisselstroom. Hierna wordt deze op de juiste spanning worden gebracht, zodat deze in huis te gebruiken is. Een omvormer is een apparaat dat de invoerspanning naar een andere spanning kan omvormen of elektrische energie kan omvormen naar energie van een andere frequentie. De energie die wordt opgewekt door zonnepanelen is meestal niet direct geschikt voor gebruik. Hiervoor is wisselspanning nodig. Een omvormer zorgt ervoor dat de energie geschikt wordt gemaakt voor gebruik in huis. Er zijn verschillende soorten omvormers op de markt. Zo heb je string omvormers, micro omvormers en power optimizers.

Solaredge Omvormer

De solaredge omvormer optimaliseert de opbrengst van ieder paneel individueel. Bij een normale omvormer worden alle panelen in serie aan elkaar geschakeld. Wanneer er een paneel in de schaduw ligt werken de panelen niet allemaal meer op volle kracht. Een optimizer zorgt ervoor dat alle zonnepanelen op hun maximum produceren. Ook als bij wisselend weer zoals bewolking. Mocht je behoefte hebben aan advies over de installatie van zonnepanelen en omvormers, neem dan contact op met masters in solar.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel is een mooi stukje domotica en ook nog eens goed voor het milieu. Een zonnepaneel produceert elektrisch vermogen uit zonlicht. Afhankelijk van het type zonnepaneel gebeurt dit op meerdere manieren. Het grootste deel van de zonnepanelen die in Nederland worden geïnstalleerd zijn kristallijne zonnepanelen. Kristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van meerdere zonnecellen die op een zonnepaneel worden aangebracht. Ze bestaan uit dunne lagen silicium kristallen. Deze kristallen zijn expres een beetje verontreinigd. Wanneer er lichtdeeltjes op de laag vallen worden door hun energie de elektronen uit hun baan geschoten. Zonnepanelen werken doordat de elektronen door het materiaal stromen en daarmee stroom opwekken.

Hoe weet je of zonnepanelen goed werken?

Hoe weet je of je zonnepanelen goed werken? Om dit te weten, moet je eerste weten wat de verwachting is. Vaak heb je bij aankoop van het systeem een opbrengstberekening gehad. door de werkelijke opbrengst te vergelijken met de verwachte opbrengst, kun je een idee krijgen of de zonnepanelen goed werken. Is de werkelijke opbrengst een stuk minder dan de verwachte opbrengst dan werken de zonnepanelen hoogstwaarschijnlijk niet optimaal. Zonnepanelen die mooi naar het Zuiden gericht staan met een hellingshoek van 30 graden kunnen rekenen op een opbrengst van zo’n 850 kWh per kWp per jaar. Naarmate de stand afwijkt van de ideale positie, neemt de opbrengst af.

Wat als je zonnepanelen niet goed werken?

Als zonnepanelen niet goed werken, kun je het beste een specialist inschakelen. Een specialist kan onderzoeken of er een probleem is en eventueel onderdelen vervangen. De onderdelen van een zonnepanelensysteem hebben vaak lange garanties. Als er iets kapot gaat kan er meestal aanspraak worden gemaakt op de garantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *