BeveligingGeen categorie

5 Tips om de veiligheid van jouw router te verbeteren

Waarschijnlijk gaan er dagen voorbij dat je ‘m niet ziet, maar toch maak je er dagelijks veel gebruik van. De router en het modem van je internetprovider. Deze modem en router zorgen ervoor dat je in je huis een wifi signaal kunt ontvangen, dat je kunt videobellen op je smartphone en dat je naar Netflix kunt kijken op je televisie. Een belangrijk apparaat in jouw huishouden dus! Omdat het tegenwoordig een steeds belangrijkere rol inneemt in het dagelijks leven is het belangrijk om jouw router goed te beveiligen en te gebruiken.

Wij delen een aantal tips zodat jij goed en veilig kunt blijven internetten.

1. Router verplaatsen

Met het verplaatsen van de router naar de beste plek in het huis kun je al de kwaliteit van het WIFI signaal al flink verbeteren. Als je de router in het midden van de ruimte zet heb je het beste WIFI signaal. Dit is uiteraard niet altijd mogelijk, maar probeer de router op een plek neer te zetten waar deze niet wordt belemmerd door bijvoorbeeld kasten of een meterkast.

2. Gebruik één draadloze standaard

Draadloze standaardDe nieuwste draadloze standaard (802.11ac) is op dit moment de snelste WIFI standaard die er beschikbaar is. Daarnaast zijn de standaarden 802.11n en 802.11n ook beschikbaar bij routers. Afhankelijk van het model router (en model laptop/pc) kun je één van deze standaarden kiezen.

Om de snelheid optimaal te houden kun je beter niet voor de instelling ‘gemengd’ kiezen maar de voor jou snelste standaard te kiezen.

3. Gebruik een Virtual Private Network

Een Virtual Private Network (VPN) zorgt ervoor dat jouw IP-adres wordt aangepast door verbinding te maken met een server uit een ander land. Op deze manier kun je anoniem het internet op en is jouw IP-adres (en dus ook locatie) geheim. Je surft dus als het ware op een privé-netwerk en je gegevens zijn niet zichtbaar. Met een VPN-verbinding wordt internetten een stuk makkelijker en veiliger! VPN fungeert als het ware als een tussenpersoon tussen jouw smartphone, tablet of laptop en de server. Een VPN is eenvoudig in te stellen en geeft je meer veiligheid online. Er zijn voldoende VPN’s beschikbaar, wil je meer te weten komen wat een VPN inhoudt en wat het kan doen lees dan hier meer een VPN.

4. Gebruik WPA2 beveiliging

WPA 2 beveiligingVoor hoge snelheden met N of AC routers dien je WPA2 met AES beveiliging te gebruiken. WPA of WEP met TKIP beveiliging zorgen voor extreem bandbreedte verlies. Vaak staan draadloze routers standaard ingesteld op mixed WPA/WPA2. Zorg ervoor dat je router op alleen WPA2 staat ingesteld. Voor thuisgebruik kies je WPA2 personal (bij enterprise is een radius server vereist).

5. Upgrade je router

Controleer of je router automatisch updates installeert en of deze van de laatste firmware is voorzien. Er zijn diverse datalekken geweest bij producenten van routers, met het (automatisch) updaten van je router voorkom je erger.

Remote access
Met remote access kun je de instellingen van je router op afstand aanpassen. Maak je hier geen gebruik van? Zet het dan uit. Indien je er wel gebruik van maakt, kies dan een sterk wachtwoord en selecteer de ip adressen die toegang hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *