Doe het zelf systemenGeen categorie

Je domotica besturen vanaf je desktop of laptop

Tegenwoordig zien we een overvloed aan apps om je domotica mee te besturen. Veel platformen hebben al prima apps welke je op je telefoon of tablet kan installeren om je domotica mee te besturen. Sommige apps zijn nog wat onhandig of werken niet altijd goed, maar hierin zien we vaak snelle verbeteringen. We zien echter in de markt ook steeds meer vraag naar apps voor Windows, Mac of Linux. Deze apps zijn uiteraard prima te ontwikkelen, echter blijkt het onderhoud en de complexiteit van sommige systemen hierin wat roet in het eten te gooien. Daarom zien we veel grote bedrijven overstappen op een andere oplossing: browser based apps.

Browser based apps

Tegenwoordig zien we steeds meer browser based apps ontstaan. Deze zijn lichtgewicht, hoeven niet ge├»nstalleerd te worden en werken op elk apparaat dat een browser heeft. De meeste fabrikanten hebben hiervoor een website laten bouwen waar je op in kan loggen. Zo heeft Homey sinds kort ook een nieuwe website waarop je al je apparaten kan besturen. De omgeving is nog in b├Ęta en er zullen in de loop der tijd nog een hoop functionaliteiten aan toegevoegd worden. Ook Philips Hue lampen zijn via je browser te bedienen. Ook andere fabrikanten zoals Nest en Homewizard hebben browser based apps.

Zelf aan de slag

Als je een beetje handig bent kan je ook zelf het een en ander aan elkaar knopen. Dit kan doormiddel van IFTTT of als je handig bent kan je zelf een browser based applicatie bouwen. Je kan zelf een website maken gratis en voor niets maar als je wat minder handig bent dan is IFTTT een prima oplossing. Hiermee koppel je alle systemen die je in huis hebt en kan je ze met elkaar laten praten. Zo kan je bijvoorbeeld bepaalde verlichting laten branden bij binnenkomst van een mail van een bepaalde afzender, of een notificatie sturen zodra er iets in je huis veranderd.

De toekomst van browser based apps

Er zijn al modellen in de maak (en ook al uitgerold) om browser based apps ook op mobiele apparaten te kunnen gebruiken. Zogenaamde Progressive Web Apps (PWA’s) zijn al een tijdje beschikbaar en zorgen er eigenlijk voor dat je via je browser hetzelfde kan als via een app. Het voordeel hiervan is dat je niet gebonden bent aan appstores en hun regelgeving, en dat het heel makkelijk is om nieuwe updates uit te rollen. Daarnaast heb je ook minder last van problemen met specifieke apparaten omdat alles gebaseerd is op het handjevol browsers dat we gebruiken. Toch is het technisch niet altijd makkelijk in te richten en lijkt de markt er ook nog niet helemaal klaar voor. Dit komt voornamelijk door het verdienmodel van de appstores, die natuurlijk alles het liefste in hun eigen store zien staan.

Wij verwachten wel dat we in de toekomst meer van dit soort oplossingen gaan zien, en dat er steeds meer browser based gaat gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *